woensdag 21 november 2007

Oxfam vindt hulpverlening VS niet doelmatig

De Verenigde Staten geven in Afghanistan veel te weinig geld uit aan humanitaire hulp. En van het geld dat daar wel aan wordt besteed, gaat een te groot deel naar salarissen. Er dreigt een "humanitaire ramp".

Dat zegt de internationale hulporganisatie Oxfam in een zopas verschenen rapport waar in de internationale media enorm veel aandacht aan wordt besteed.

Oxfam schrijft dat het bedrag dat via USAID Afghanistan bereikt (drie miljard euro sinds 2002) in het niet valt bij de kosten van de Amerikaanse militaire operatie in het land (23,88 miljard euro alleen al in 2007).

Net als in Irak bereikt veel te weinig hulp uit de Verenigde Staten de mensen voor wie ze is bedoeld, zegt Oxfam.

Veel geld gaat op aan bedrijven en onderaannemers die winst moeten maken en aan de hoge salarissen van buitenlands personeel en de kosten voor huisvesting.

“Elke full-time consultant uit het buitenland kost tot een half miljoen dollar per jaar,” aldus de hulporganisatie.

Efficiƫnter
De hulpverlening moet efficiƫnter en er moet meer gebruik worden gemaakt van plaatselijk personeel, stelt Oxfam. Er moet snel actie worden ondernomen.

Volgens de hulporganisatie dreigt een humanitaire ramp als er niet snel actie wordt ondernomen. Miljoenen Afghanen op het platteland kampen met grote problemen. De situatie is te vergelijken met die in het straatarme Afrika ten zuiden van de Sahara.

Deze waarschuwing is de afgelopen tijd ook meermaals gegeven door het VN Wereldvoedselprogramma en het Rode Kruis van Afghanistan.

Afghanistan is het afgelopen jaar nog een plaats gedaald op de lijst van de armste landen op de wereld. Het is nu het vijfde armste land, ondanks de vele wederopbouwprojecten die er door de internationale gemeenschap zouden worden georganiseerd.

In Afghanistan worden 200 van de 1.000 kinderen niet ouder dan 5 jaar vanwege de honger, die volgens de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders wordt veroorzaakt door de oorlog.

De VN zegt dat er deze winter miljoenen mensen zijn aangewezen op voedselhulp, maar dat er grote veiligheidsproblemen zijn om deze hulp bij de mensen die het nodig hebben te krijgen, omdat konvooien worden aangevallen.

Een bijkomstige vraag is of er zich niet al een enorme humanitaire ramp aan het voltrekken is in Afghanistan? Zo zijn er in de oorlog dit jaar al meer dan 1.200 burgers gedood. En dag in dag uit loopt dit aantal dramatisch op.

Een aantal recente verslagen
Oproep VN voedselkonvooien door te laten
Veiligheid kinderen dramatisch verslechterd
Voedseltekort dreigt in Ghor

Wanneer de veiligheid van kinderen dramatisch verslechtert, is er dan niet al sprake van een humanitaire ramp? Op 6 november kwamen zeker 60 kinderen om bij een bomaanslag in de noordelijke provincie Baghlan.

Geen opmerkingen: